Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

13 November 2013

, , , , , ,

Sunrise Bromo from Penanjakan

Share


Saya lebih senang menunggu sunset dibanding sunrise, selain karena warna sunset lebih mewah dibanding sunrise, saya pun tidak perlu bangun subuh untuk menunggu langit berubah warna.

I like sunset better than sunrise. The colors of sunset is more grand compare to sunrise and also, I don't have to wake up very early to wait the sky changing colors.


Namun saat mengunjungi Bromo sulit untuk melewatkan momen matahari terbit. Meski tetap harus bangun subuh dini hari, menggapai lokasi matahari terbit di area Taman Nasional Bromo Tengger Semeru, Jawa Timur tidak sulit. Salah satu lokasi yang mudah adalah dari Penanjakkan.

But while visiting Bromo it is hard to miss the moment of sunrise.
Although I still have to wake up very early, to get the sunrise in Bromo Tengger Semeru National Park in East Java wasn't difficult at all. One of the easy spot is Penanjakkan.


Saya memulai dari area Gubukklakah, Poncokusumo, Malang dengan kendaraan jeep 4x4 pada pukul setengah tiga dini hari. Kondisi cuaca pada dini hari sangat dingin sehingga kami menggunakan jaket tebal hingga sarung tangan.

I started from Gubukklakah, Poncokusumo, Malang with 4x4 jeep vehicles at two thirty in the morning. Weather conditions in the early morning was very cold so we use thick jackets and gloves.


Menjelang matahari terbit kami tiba di Penanjakkan dan turun dari jeep untuk trekking ke area lokasi pandang. Tidak perlu waktu lama, kurang dari sejam kami sudah tiba di lokasi dimana semburat matahari terlihat muncul perlahan.

We arrived in the area of Penanjakkan before sunrise, then continue trekking to the vieweing point. It didn't take long, in less than an hour we arrived at the point where we can see the sun is emerging slowly.


Warna matahari terbit itu selalu terlihat lebih tenang dan perlahan, berbeda dengan matahari terbenam. Langit gelap perlahan berubah warna indah sambil langin pun perlahan membiru.

The colors of sunrise is always looks more calm and slowly changing, so different with sunset. Dark sky slowly turned to beautiful colors and the sky is also turning blue.

As the sun rise, the sky turns blue
The white clouds appear, with hits of ray colors
When the sun rise, its getting warmer, no need gloves :)
Disini kita dapat melihat semburat matahari timbul di area kiri saat berjalan menuju area pandang, dan pemandangan Bromo Tengger Semeru di area kiri. A nice view and worth waking up very early. Enjoy!

Here we can see the sun arise in the area left as you walk towards the viewing point, and the view of Bromo Tengger Semeru in the left area. A nice view and worth waking up very early. Enjoy!

@marischkaprue - not a really morning person

RELATED STORIES:
 

11 comments:

Unknown mengatakan...

Sunrise di Pananjakan bromo mmg juara banget tapi rame nya di sunrise point nya bikin males :-)

dalijo mengatakan...

setuju sama mas cumi,hehe

Unknown mengatakan...

Wah bagus sekali foto-fotonya! Love it!

Unknown mengatakan...

cobain sunrise di puthuk setumbu borobudur magelang mba, gak kalah keren :)

Indonesianholic mengatakan...

Bromo memang keren, tempat terindah untuk menikmati sunrise.

zona travelling mengatakan...

Duh istimewa nih bromo,,, dari dulu pengen kesana tapi belum kesampaian..... oh ya di jawa juga masih banyak view sunrise keren... contohnya di kawasan dieng, di bukit sikunir dieng, terkenal dengan golden sunrise nya. bisa buka disini http://www.zonatravelling.com/2017/09/menikmati-sunrise-di-bukit-sikunir-dieng.html

Bromo mengatakan...

Mount Bromo Ijen Crater Tour Package, Mount Bromo Tour Package, Mount Bromo Midnight Tour From Surabaya, Ijen Crater Tour Package Ble Fire, Mount Bromo Malang Tour Package, Mount Semeru Trekking Package East Java, Package Trip To Bali Kawah Ijen Bromo Yogyakarta, Mount Bromo Rafting Tour Package 3 Days, Mount Semeru Kumbolo Lake Tour Package, Yogyakarta Mount Bromo Ijen Crater Tour Package, Mount Bromo Tour Package Price from Singapore / Malaysia

hannah mengatakan...

فروشگاه های اینترنتی یکی از روش های عالی است که امروزه تولید کنندگان برای معرفی محصولات خودشان استفاده میکنند. خرید از فروشگاه شیک شو یک خرید مطمئن و آسان است. کسانی که تولید کننده بزرگ مانتو عمده در شیراز هستند، دیگر مثل گذشته به روش های سنتی مانتو را تولید نمیکنند. روش کار آن ها بسیار مدرن تر شده و طبق اصول خاص کارشان را پیش میبرند.

hannah mengatakan...

استفاده از ابزار های نا مناسب جراحی و اشتباهات پزشکی که بعضا در بعضی از جراحی ها پیش آمده است باعث شده که عوارض نامطلوب و فراوانی را برای فرد تحمیل کنند. اگر به دنبال جراح لگن در شیراز می گردید ما به شما دکتر بهداد اسکندری ثانی را معرفی میکنیم. ایشان همچنین یکی از بهترین متخصص ارتوپد خوب در شیراز هستند.

joodi mengatakan...

Convenient shopping with aixonne
online store

hannah mengatakan...

اگر به دنبال کلینیک دندانپزشکی در شیراز می گردید، ما به شما کلینیک شهر راز را معرفی می کنیم. این دندان پزشکی با بهره مندی از بهترین متخصصان دندانپزشکی و با تیم خدماتی حرفه ای در کنار مدرن ترین تجهیزات ، همواره می کوشد تا در حوزه سلامت دهان و دندان به مراجعین خود ارائه دهد.