Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

23 April 2013

, , , , , , , , , , , , ,

Mengunjungi Rumah Bilbo Baggins

Share


"No, thank you. We don't want any more visitors, well-wishers, or distant relations." - Bilbo Baggins


People say what you don't want the most, if you're saying it over and over again, it will come. Itu yang terjadi pada Bilbo Baggins, walaupun tokoh Bilbo Baggins hanyalah karakter di film yang sangat mendunia, Lord Of The Rings.

People say what you don't want the most, if you're saying it over and over again, it will come. That's what happens to Bilbo Baggins, even though he was only a character in a very famous movie series, Lord Of The Rings.

Saya ingat perkataan Bilbo di atas saat tiba tiba rumahnya didatangi terus menerus. Dan kini, Bilbo pun harus menghadapi kenyataan akan terus bertambahnya "visitors" ke rumah indahnya di Shire, lokasi berdiamnya para Hobbit.

I remember those words Bilbo said in his house when suddenly a lot of dwarf visited him continuously. And now, Bilbo must face the reality that more and more visitors will come to his beautiful house in Shire, where hobbits stays. 

Saya asumsikan anda semua yang membaca ini sudah menonton film Lord Of The Rings. Jika belum, larilah ke toko dvd terdekat untuk menikmati film berdurasi panjang tersebut. Bukan promosi film, namun saya sangat ingin bercerita panjang lebar tentang kampung halaman Bilbo dan Frodo Baggins karena kini Shire ada di dunia nyata dan bisa kita kunjungi. Turis yang antusias datang setiap harinya adalah "visitors" yang mungkin Bilbo Baggins tidak inginkan. Namun jika melihat bentuk Shire di dunia nyata, saya membayangkan J. R. R Tolkien tersenyum melihat kami semua tercengang di dunia Hobbit ini.

I assumed all of you who reading this already saw the Lord Of The Rings movie series. If not, well, just run to the nearest DVD store to enjoy the full length movie. I'm not promoting the movie but I really want to share stories about Bilbo and Frodo' s hometown since Shire is now in the real world we living in and it's possible to visit this place. Enthusiastic tourists who came each day are the "visitors" whom Bilbo Baggins may not expect. But well, if you look at how Shire is in real lifeI imagine J. R. R Tolkien smile seeing us stunned in the Hobbit world.

Plang masuk ke area lahan milik keluarga Alexander.
View Hobbiton dari bukit
Bahkan terdapat "handuk" yang digantung di pagar, seakan ada kehidupan di Hobbiton
Kontur padang rumput hijau berlekuk lekuk di daerah Matamata, sekitar dua setengah jam berkendara dari pusat Kota Auckland, New Zealand kini menjadi daerah turis yang terkenal. "Peter Jackson feels like this is a terrific place to built the village," ujar Henry Horne, sales manager Hobbiton Movie Set Tours, menceritakan bagaimana daerah peternakan milik Keluarga Alexander kemudian berubah menjadi rumah para Hobbit yang dikenal dengan nama "Hobbiton."

Green meadow with grooved contour in the Matamata area, about two and a half hour drive from downtown Auckland, New Zealand is now a popular tourist area. "Peter Jackson feels like this is a terrific place to built the village," said Henry Horne, sales manager of Hobbiton Movie Set Tours, tells me how the family-owned farms Alexander later became the home of the Hobbits which later known as "Hobbiton."

Saya memasuki gerbang diantar Henry berkendara keliling sebagian wilayah milik Keluarga Alexander itu. Kami berhenti di salah satu sisi padang hijau dan berjalan menuju semacam gerbang masuk desa. Yang saya lihat setelah saya menyusuri jalan kecil kemudian bagaikan flash back scene di Lord Of The Rings.

Henry drove me around Alexander's farm area. We stopped at of the green meadow and walked towards the entrance to the village. What I see after I walked in is like a flash back scene in Lord Of The Rings on my mind. 

Saat menjelang sore adalah salah satu waktu terbaik disini

Kebun di Hobbiton dengan semua tanaman asli

Saya ingat Gandalf tiba di Shire, berjalan melewati rumah rumah yang seakan tertanam di padang hijau. Dan kini pemandangan ini benar benar ada di depan mata saya sendiri, rumah rumah hobbit dengan pintu bulat, lengkap dengan tanaman bunga, buah, semua detail kecil dari apa yang saya saksikan di film Lord Of The Rings.

I remember Gandalf arrived in the Shire, walked through those seems like a planted house in green meadow. And now, this scene actually right there in front of my own eyes, hobbit houses with round doors, complete with flowers, fruit, all the little details of what I saw in the Lord Of The Rings movies.

"Everything in this place is real, no fake flowers, this fruits are even real," jelas Henry pada saya sambil membiarkan saya memegang buah labu yang ada di depan rumah para hobbit untuk menyadari bahwa memang semua detail ini asli.

"Everything in this place is real, no fake flowers, this fruits are even real," Henry told me while letting me holding a pumpkin in front of the home of the hobbits to realize that indeed all the details are real.

Saya dan Ferry di depan rumah hobbit 
View dari dalam rumah Bilbo Baggins
Jalan setapak
Saya melewati jalan yang dilewati Gandalf di film The Hobbit :)
Butuh proses panjang hingga set film Lord Of The Rings ini benar benar bisa didatangi turis. Kontrak pertama antara Peter Jackson dan Keluarga Alexander adalah membuat set dan kemudian dihancurkan. Namun melalui negosiasi panjang, Keluarga Alexander berhasil meyakinkan Hollywood untuk membiarkan sebagian setnya menjadi atraksi turis.

It took a long process to bring Lord of The Rings movie set into a place tourists cpuld visit. The first agreement between Peter Jackson and Alexander family is making a set and then destroyed it. But through long negotiations, Alexander family managed to convince Hollywood to let most of its set to became tourist attractions.

Hasilnya, setiap hari bus bus berdatangan, membawa turis yang antusias mendatangi rumah Bilbo Baggins setiap harinya. Kini, Bilbo harus pasrah dengan banyaknya "visitors" yang ingin menikmati rumah cantiknya di Shire.

As a result, every day buses arrive in Hobbiton, brings a lot of enthusiastic tourists to visit Bilbo Baggin's house. Now, Bilbo can't do anything about the number of "visitors" who want to enjoy his beautiful home in the Shire.

Saya akan membiarkan anda menikmati foto foto yang ada, sebelum kembali bercerita tentang keindahan dan keunikan Hobbiton. Mungkin, seperti film Lord Of The Rings, akan banyak sekuel sekuel cerita saya dari Shire in the real life.
 
I will let you enjoy the photos from there, before re-tells the story of the beauty and uniqueness of Hobbiton. Perhaps, like Lord Of The Rings films, there will be a lot of sequel of my story from Shire in the real life.
  

@marischkaprue - knocking on Bilbo Baggins house to have some seed cake.

Photos by Ferry Rusli

As published on Wego Indonesia 

Enjoy the video from Hobbiton, took this video while walking around Hobbiton:


NOTES:
  • Hobbiton movie set terletak di 501 Buckland Rd, Hinuera, Matamata 3472, New Zealand.
  • Perlu waktu sekitar 2,5 jam berkendara dari Auckland untuk menuju Hobbiton. Opsi transportasi dari Auckland antara lain: Intercity, Red Carpet, Magic Travellers dan Kiwi Experience.
  • Harga tour Hobbiton movie set dari Shires Rest: 75 NZD (New Zealand Dollar) untuk dewasa, 37,5 NZD (10-14 tahun) dan 10 NZD untuk anak anak umur 5-9 tahun. Cek paket paket lain disini.
  • Cek harga penerbangan ke New Zealand melalui situs pencarian penerbangan seperti Wego untuk mendapatkan harga termurah. 
RELATED STORIES:
GIVEAWAYS AGAIN!! :)

Hello, again, thanks for reading, thanks for visiting and I hope you have fun reading and hopefully will have lots of travel experiences :D

I had fun in Hobbiton, really a dream came true for those who loves The Lord Of The Rings and The Hobbit. So, here's a quiz again! Here's the question.. tadaaa...

If you're in Hobbiton, alone, in the night and the only hobbit hole with lights on is Bilbo Baggins' house, what will you say to him to convince him letting you stay a night or two in his house? :D

Dua jawaban yang seru bakal dapet oleh oleh dari New Zealand, plus hand cream dari L'occitane, because being in a cold weather always makes your skin dry.



Jangan lupa tulis nama & twitter account juga di bagian komen karna pemenang akan dihubungi via twitter. Also, this quiz only for those living in Indonesia since I don't have budget to send the gift to Africa haha

Pemenang akan diumumkan pada pertengahan Agustus 2013. Good luck knocking on Bilbo Baggins door!

UPDATE

Okay, sorry for the super late winner announcement. It's been quite hectic months and it is a good thing. So the winner is.. @tantisetyo and @dztdz congrats and wait for the direct messages on twitter ^^


23 comments:

Lispa Lui mengatakan...

SO MUCH ENVYYYYYYY KAK PRUE!!!!

STARSNAPSHOT mengatakan...

wiiiih... memang beneran cantik kaya di filmnya ya *.*

microlite mengatakan...

wahh bener bener deh ngiri saya -__-

timbangan hewan mengatakan...

keren banget ya rumahnya 0-0p

Jnny Edwr mengatakan...

KEREN!
beautiful adventure :D

Onward,
www.jururekamphoto.com

nengbiker mengatakan...

kayak gambar kartun, tapi beneran O_O
eh di kaki bromo ada tempat yg bagus buat set ginian, di bukit teletabis :D

Alfonso Rahmat Riza mengatakan...

Oooh men... I wish, someday :")

Anna mengatakan...

Pernah ke MataMata North Island NZ...tp saat Rumah Bilbo Baggins belum dibuat,bahkan film-nya juga belum ada.Kunjungan berikutnya ke NZ harus ke rumahnya deh....

tantisetyo mengatakan...

pengen,keren bgt,.masuk list smg bisa kesana, :)

rama akrama mengatakan...

hopefully to be there :D
someday!

explorerguidebook mengatakan...

Kereeen b(^.^)d Moga bisa segera ke sana :)
http://explorerguidebook.blogspot.com

explorerguidebook mengatakan...

Kereeen b(^.^)d Moga bisa segera ke sana :)
http://explorerguidebook.blogspot.com

Ade Putri Paramadita mengatakan...

I'd say, "I can cook Indonesian's 100 most exotic foods for you if only I can stay here for, errr, ever?" Kemudian nyambel terasi :D

@missHOTRODqueen

mikow mengatakan...

"cuma gw sendirian kok atau mau gw panggilin 13 kurcaci temen gw untuk dateng kesini juga?" :D

@masmikow

anita apriliani mengatakan...

i would say..."Hey you know something, i have something important to tell you, i know what will happen to you cause i read about you until the last page,,,"
ahahahahaha

@aprilianianita

tantisetyo mengatakan...

versi ngaco
*tok tok tok
trus bakalan ngomong nerocos gini.
Hello Paman Bilbo..
perkenalkan, aku sahabat Frodo :) kalo nggak percaya nih liat status pertemanan kita di facebook :) masih nggak percaya juga? nih ada foto kita di instagram :D *nunjukin foto editan
kita sering main bareng nih buktinya semua ada di Path :D
ijinkan aku tinggal disini ya Paman?. *pasang senyum lebar dgn sedikit wajah melas
*dramabanget yg ada malah Paman Bilbo bingung, ini orang ngomong apa.. hhehee

versi seidkit serius
knock knock
Uncle Bilbo.,I am sorry to knock your house
I just want to say... I love this place so muuuuch.
could I stay here for a few days? *sambil senyum manis

- @tantisetyo -

Tirani Adi Surya mengatakan...

I would say "hey I'm Tira,a javanese, and i'm lost and hungry and i'd like to borrow your kitchen to cook nasi goreng,i'll share it with u if u let me ;D" @tiraniadisurya

Ari Kurniawati mengatakan...

I would like to say " Hay Bilbo, would you like to have one night wine time with me? I have a bottle of 100 years old wine"

suparta mengatakan...

knock knock...
hi uncle Bilbo! it's me Frodo, your nephew, don't you recognize me? i'm taller now, after my long journey.... let me help you preparing our dinner...wkwkwkwk, (while my right hand is holding the door, to prevent him close the door)

i believe, it will work! =D

@nyomansuparta

Tides mengatakan...

hi uncle bilbo..
can i stay a night, i will obey all your command.
and if you come to my home n Indonesia, i will show you the beauty of Indonesia nature, show many culture of my country, and also i will served you the local food that will make you taste heaven!
i also will teach you freediving, it's diving without a tank, you will like it!
to feel like a fish swimming across the sea with exotic coral below and meet many creatures naturally underwater!

well, uncle Bilbo. i will give you freedom! :)

@dztdz

isabella mengatakan...

such a lovely house, must be lived by a lovely man. please kindly let me in

Agus Santosa mengatakan...
Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.
Agus Santosa mengatakan...

Waaooow..indah sekali, sungguh kaya anugerah Tuhan atas ciptaan Nya.